fotoram

Välj rätt fotoramar

Olika kvalitet

Det finns massor av olika fotoramar på marknaden. Nästan alla butikskedjor som ÖoB, Rusta, Jysk och även Biltema säljer billiga fotoramar. Dessa fotoramar håller dock inte så hög kvalitet. Vid en närmare granskning kan man se att hörnen inte är perfekt sammanfogade och ofta är de inte ens limmade utan endast nitade i hörnen. Detta gör att billiga fotoramar från budgetbutiker får sämre hållfasthet och stabilitet. När du lossar bakstycket för att sätta i ett foto i ramen finns det en risk att ramen blir skev. Skulle oturen vara framme och ramen trillar i golvet är risken stor att den går sönder i hörnen där den är nitad och då lossnar glasskivan och du får sopa glassplitter på golvet. Om du i stället väljer att köpa din fotoram i en fotobutik och lägga ett par hundringar extra så får du en ram som håller formen. Den är limmad och nitad i hörnen vilket gör att den ser helt jämn ut i hörnen och skulle du råka tappa den kommer den förmodligen att tåla det. När det kommer till fotoramar får du vad du betalar för. En dyrare ram ser dyrare ut och förgyller dina kort på ett helt annat sätt än om du köper en billig ram på Dollarstore.

 

Olika användningsområden

Fotoramar kan ha många olika syften. Det vanligaste är att man själv vill rama in ett speciellt minne från en högtid eller en resa. Bröllopsfoton är väldig vanligt att ställa framme eller sätta upp på väggen. Sitt bröllop är ett fint minne som man gärna vill bli påmind om.  När man får barn vill många sätta upp bilder på barnen. I guldsmedsbutiker finns många olika exklusiva fotoramar att sätta dopfotografier i. Många vill ha ett foto av sin familj på skrivbordet på jobbet. Då är det viktigt att ramen speglar arbetsplatsen i övrigt eftersom den blir en inredningsdetalj. Jobbar du på en arkitektfirma bör du kanske välja en stilren slimmad ram men om du jobbar på ett advokatkontor kanske du istället ska välja en guldfärgad träram med djup och elegans.

 

Fotoramar av trä

Finare fotoramar är tillverkade i trä eller metall. Träramar kan vara betsade eller målade i guld eller silver. De kan också vara trävita. De exklusivaste träramarna är gjorda i ek. Ek är Sveriges hårdaste träslag och lämpar sig därför extra bra för fotoramar och möbler. Ekramar är ofta trävita med ett lager klarlack på. Ramar av furu är ofta frästa med olika vackra mönster och betsade eller målade med guld eller silverfärg. Ramar tillverkade av massivt trä är oftast dyrare är ramar tillverkad i kompositmaterial (spånplatta eller MDF) och ekramar är de dyraste ramarna av alla.

 

Fotoramar av komposit

Komposit är material som är tillverkade av människan. Oftast pratar man om MDF när man säger komposit. MediumDensityFiberboard är sågdamm (alltså ännu finare än sågspån) blandat med melanin (smält plast) som får stelna under hårt tryck. I och med att MDF är i flytande form kan det gjutas i olika formar. Detta gör den perfekt till olika intrikata mönster. Allt som behövs är en gjutform och sedan kan man gjuta riktigt pråliga tavelramar eller dekorlister. Detta gör kompositramarna relativt billiga eftersom tillverkningskostnaderna kan hållas nere. Nackdelen med komposit är att det aldrig blir riktigt lika hållbart som en solid träram. En fotoram av kompositmaterial blir lätt kantstött och nött i färgen.

 

Fotoramar av metall

Det finns många olika fotoramar som är gjorda i guldgul eller silverfärgad metall. Vit och svart är också populära färger. Oftast är det aluminium i botten som sedan lackerats till valfri färg. När du köper en metallram ska du titta noga på hur hörnen är sammanfogade. Oftast är de sammanfogade genom en pusselteknik där de olika delarna hakar i varandra och är böjda runt varandra för att låsa. Kolla att bitarna är ordentlig sammanfogade och inte glappar för aluminium kan matta ut om det böjs upprepade gånger för att ramen skevar. Då kn du bara byta foto i ramen kanske 10 gånger sedan bryts fogarna sönder. De riktigt exklusiva aluminiumramarna är både hakade och lödade i hörnen. Aluminium ramar är perfekta om du är ute efter en smal och slimmad fotoram. De kan göras mycket smäckrare än ramar i t.ex. trä eller komposit.

 

Collageramar

Något som har blivit mer och mer populärt på senare år är så kallade kollageramar. Det är en stor ram med plats för flera olika bilder. Ofta har kollageramar ett tema som ”lycka” eller ”kärlek”. Då brukar ordet finnas som en del av kollaget i utsnidade bokstäver. I en ram med ordet ”kärlek” kan man tillexempel samla olika bröllopsbilder och i en ram med ”lycka” kan man samla bilder på sina barn och sin familj. Många äldre burkar samla alla sina barnbarn i en collageram. Det finns en uppsjö av olika kollageramar. Oftast är de tillverkade i komposit om de har en oregelbunden form. Stora rektangulära ramar med en passepartout med plats för olika foton kan vara av trä eller aluminium.

 

Digitala fotoramar

Något som dykt upp på marknaden de sista 20 åren är digitala fotoramar. De låter dig ladda upp foton från din telefon eller digitalkamera som sedan visas i fotoramen. Du kan välja hur många foton du vill ha samt hur länge varje foto ska visas. Du får en fotoram som byter foto själv. Många förskolor och fritidshem använder digitala fotoramar för att visa föräldrarna vad barnen gör hela dagarna.  På ett kontor är det också bra att ha en digital fotoram i utrymmet där kunder sitter och väntar innan de får komma in och träffa den de söker. Då kan man göra reklam för sitt företag eller visa bilder på sina anställda. I väntrum på sjukhus eller hos tandläkare kan det också vara bra med en digital fotoram som kan visa lugnande eller uppmuntrande bilder för patienterna.

 

Sammanfattning

Fotoramar finns i alla tänkbara former och material. Det finns billiga fotoramar som lätt går sönder eller ser skeva och illa sammanfogade ut. Det finns lite dyrare fotoramar som är tätt fogade i hörnen och som tål en smäll eller att man upprepade gånger byter foto i ramen. Det finns många olika material att tillverka fotoramar av. De billigaste är tillverkade av komposit eller aluminium. De dyraste är av solit trä och frästa i vackra mönster. Fotoramar kommer i alla storlekar från collageramar som kan vara 50X100cm till små ramar för ett nattduksbord.

 

 

 

ADD YOUR COMMENT

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *